sunnuntai 2. helmikuuta 2014

04 / 2014 Kotirataultra 2014

Talvella juoksukilpailuja järjestetään varsin rajallisesti, varsinkin hieman pidempiä. Kymppejä, puolimaratoneja ja maratoneja löytyy jonkin verran, mutta ultrajuoksut ovat harvinaista herkkua. Tämän vuoksi ultrajuoksijayhteisö onkin luonut oman tapahtuman talven pimeyteen nimeltään kotirataultran.
Kotirataultrassa juostaan omalla radalla 50 kilometriä. Jos tämä tuntuu liian ylivoimaiselta, niin myös 25 kilometrin suorittaminen on mahdollista.  Suoritusajankohta on tammi- ja helmikuun viimeinen sunnuntai. Jokainen huolehtii itse matkan mittauksesta, ajanotosta sekä tietenkin omista eväistä. Usein muutaman hengen porukka kokoontuu juoksemaan yhdessä kotirataultraa.

Kotirataultra juostaan Suomessa nyt 23. kerran, eli historiaa tapahtumalla alkaa olemaan varsin runsaasti. Säännöt ovat suhteellisen yksinkertaiset. Päivän aikana juostaan 50 kilometriä. Sen voi jakaa halutessaan useampaan osaan. Tapahtuma on puolivirtuaalinen, sillä juoksijoita löytyy sekä koti- että ulkomailta. Tulokset ilmoitetaan keskitetysti niitä varten luodulle www-sivulle.

Vuonna 2013 tuloksen ilmoitti 97 ihmistä ympäri maapallon. Osallistujia kisaan oli luonnollisesti Suomesta, mutta myös Unkarista, Saksasta, USAsta sekä kauimmainen toiselta puolen palloa hobittimaasta Uudesta-Seelannista. Viime vuonna suunnittelin muutaman juoksijaystävän kanssa juoksevani tammikuussa kotirataultran, mutta minulle tuli kuumetauti suoritusta edeltävänä päivänä. Tämä jäi osaltani silloin väliin.
Tänä vuonna päätimme ottaa uuden yrityksen porukan kanssa, joka suunnittelee ja toteuttaa keväällä järjestettävän Kokkola Ultra Runia. Tälläkin kertaa on jo tiedossa, että ainakin yksi meistä joutuu jättämään kotirataultran välistä. Itsellänikin akillesjänne on vihoitellut sen verran, että voi jäädä matka puolitiehen.

Tarkoituksenamme on juosta kotirataultra 50 kilometriä samalla radalla, jossa järjestämme toukokuun Kokkola Ultra Runin. Rata sijaitsee Kokkolan urheilutalon vieressä, jonne on Suntin viereen mitattu 857 metriä pitkä rata. Aloitamme juoksun sunnuntaina 26.1. kello 9:00. Kaikki halukkaat ovat tervetulleita mukaan juoksemaan kanssamme. Kotirataultra on omaehtoinen kisa, joten jokainen mukaan tuleva saa itse huolehtia ajanotosta ja omista eväistä. Olemme valmiiksi laskeneet, että 50 kilometriä täytyy kiertämällä mitattu rata 59 kertaa. Rata jää varmasti helposti mieleen, kun sitä lähtee kanssamme kiertämään. Ei siis tarvitse huolestua siitä, jos haluaa juosta eri vauhtia kuin me.

Oma suoritus tulee olemaan itsellenikin arvoitus, mutta lähden varovaisella noin kuuden minuutin kilometrivauhtia juoksemaan. Väliin mahtuu muutaman kilometrin välein reiluja kävelypätkiä. Varmasti tulee välillä pidettyä lyhyitä huoltotaukoja urheilutalolla.

Tulokset voi jokainen halutessaan ilmoittaa internettiin. Linkki löytyy internetistä hakusanoilla ”kotirataultra 2014”. Samalla voi kertoa myös muutamalla sanalla omasta suorituksestaan muille.


Kotirataultra toimii mielekkäänä välitavoitteena talven pitkään pimeyteen. Se antaa hieman motivaatiota käydä niillä pitkillä lenkeillä, jotka muuten saattaisivat jäädä välistä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti