maanantai 1. syyskuuta 2014

20 / 2014 Jesper Olsenin luento Kokkolassa 16.5.

Kaksinkertainen maailmanympärijuoksija Jesper Kenn Olsen (s. 1971) pitää ensi perjantaina luennon ultrajuoksusta. Luento järjestetään osana Kokkola Ultra Run tapahtumaa. Tahtoisin tässä levittää sanaa siitä, että meillä on Kokkolassa ainutlaatuinen tilausuus kuulla ultrajuoksussa mainetta niittänyttä juoksijaa. Jesper on ainoa juoksija maailmassa, joka on juossut maapallon kaksi kertaa ympäri; kerran itä-länsi-suunnassa ja toisen kerran pohjois-etelä-suunnassa. 

Jesper on juossut maratoneja 15 vuotiaasta lähtien ja kuuluu ehdottomasti Tanskan ultrajuoksun huippuun. Hän on pitänyt hallussaan Tanskan ennätyksiä 100 kilometrille (6:58) ja 24-tunnille (224 kilometriä). Myös maraton-matkalla Jesper kuuluu maansa eliittiin ajallaan 2:27.

Olsenin ensimmäinen maailman ympärijuoksu kesti 22 kuukautta ja hän juoksi 26 000 kilometriä, keskimäärin 40 kilometriä päivässä. Hän aloitti urakan 1.1.2004 ja päätti sen 23.10.2004. Hänen reittinsä oli Lontoo-Kööpenhamina-Moskova-Vladivostok-(lento)-Niigata-Tokyo-(lento)-Sidney-Perth-(lento)-Los Angeles-Vancouver-New York-(lento)-Shannon-Dublin-(lento)-Liverpool-Lontoo. Suuntana oli siis juosta maapallon ympäri itä-länsi-suunnassa. Suurimman osan reittiä hän työnsi edellään kärryjä, joissa olivat hänen varusteensa ja eväänsä. Tosin Venäjällä ja puolet Yhdysvalloista hänellä oli apunaan varusteiden kuljetuksessa tukijoukkoja autolla. Hän on kirjoittanut kokemuksestaan kirjan ”World Run” (tanskaksi Jorden Rundt i Løb), joka julkaistiin vuonna 2006.

Toinen maailman ympärijuoksu kiersi maapallon pohjois-etelä-suunnassa, yhteensä 37 000 kilometriä. Tällöin reitti alkoi Nordkappista ja jatkui siitä alaspäin halkaisten myös Suomen. Hänen reittinsä kulki tällä kertaa Nordkappista Helsinkiin ja läpi Euroopan. Turkin kautta hän juoksi Afrikan halki päättäen tämän osan juoksua Cape Towniin Etelä Afrikkaan. Juoksu jatkui Etelä-Amerikan Punta Arenaksesta läpi Etelä- ja Pohjois-Amerikoiden päättyen New Foundlandin Cape Speariin. Myös tästä juoksusta Jesper on kirjoittanut kirjan tanskaksi, joka on juuri julkaistu nimellä ”Kunsten at ville”, kirja on ilmestynyt myös englanniksi.

Jesper muistaa lämmöllä Suomea ja suomalaisia, sillä he osallistuivat hyvin hänen juoksunsa kannustamiseen Suomen halkijuoksun aikana. Suomessa juostessaan Jesperiä seurasi suomalaisen ultrajuoksuyhteisön järjestelemänä auto mukana. Lisäksi Jesperillä oli jatkuvasti mukanaan juoksuseuraa. Tätä Suomen läpijuoksua koordinoitiin juoksijoiden oman kirjoittelufoorumin kautta.


Suurelta osin saamme Kokkolassa kiittää suomalaista ultrajuoksuyhteisöä tästä, että Jesper on nyt tulossa tänne luennoimaan. Jesperiltä kysyttäessä mahdollisuutta tulla tänne luennoimaan hän vastasi heti kyllä. Näin hän haluaa omalta osaltaan kiittää suomalaisia siitä tuesta, mitä he osoittivat hänen juoksunsa aikana. Kuulijoille on jaossa hänen uusi kirjansa toisesta maailmanympärijuoksustaan digitaalisessa muodossa englannin kielellä. Luento järjestetään Kokkola-salissa kaupungintalolla. Luento alkaa kello 19:30. Luennon hinta on 10 euroa. Lipputuloilla pyritään kattamaan Jesperin kulut. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti